Feng Shui

Vad är feng shui?

Feng Shui är en flera tusen år gammal österländsk lära som visar hur vi påverkas av vår omgivning. Feng Shui är så mycket mer än att placera möblerna rätt, sortera och rensa i röran eller ha det fint utanför entrén. Det är en strävan efter att få balans och harmoni både i det yttre och det inre.

Syftet med feng shui är att skapa sköna och hälsosamma miljöer oavsett om vi befinner oss inomhus eller utomhus.

Feng shui kan användas i alla sammanhang. Det är något så ovanligt som en filosofi, konstform och en vetenskap på en och samma gång. Det är numera bevisat att människor som använder feng shui mår bättre och är lyckligare.

Feng shui är till stor del sunt förnuft och mycket ligger redan nedärvt i våra gener.

I Österländskt tänkande (bl a feng shui) beskrivs allt som existerar för energi. Vi människor, djur, allt i naturen, saker, ja allt är energi. Långt inom oss bor den energin som vi alla längtar efter men som vi inte alltid känner pga annan skräpenergi som ligger där. Sorg eller ilska som kanske inte bearbetats har klumpat ihop sig och bildat stagnerad energi i vår kropp. Om vi inte löser upp den energin, kommer den att hindra oss att komma i balans.

Oftast söker kunder feng shui konsultationer för att få hjälp med inredning färg- och materialval. Men ibland dyker djupare saker upp i samband med rådgivningen.

Verktygen vi använder oss av inom Feng Shui är:

  • Chi flöde
  • Kraftposition
  • Yin och yang
  • De fem elementen, byggstenarna i universum.
  • Färger

BAGUAN använder vi för att kunna arbeta med olika livsaspekter, men den tar vi inte upp här. Den kan vi arbeta med vid konsultationer om kunden önskar.

Är du eller ditt företag intresserad av en Feng Shui konsultation?

Kontakta mig i så fall gärna på mail eller telefon. Se kontakt


Chi-flöde

Chi är den universella kraften , som finns omkring oss och i oss, alltid. Hela vår omgivning består av levande, vibrerande energi – Chi. 

Chi är i ständig förändring och går att prägla. Man eftersträvar att chi ska flöda lugnt genom kroppen som en djup, lugn och balanserad andedräkt. Ett bra sätt att få igång energin är genom att andas stabilt och djupt. 

Chi är i ständig förvandling och kan förändras. Det är därför viktigt att vi har koll på vad vi omger oss med. Vilka människor och miljöer som tillför och vilka som tar ifrån oss energi. Det finns många saker som kan stjäla livsenergi i våra liv, våra hem och på våra arbetsplatser. Feng Shui kan hjälpa till med förslag på olika åtgärder i den yttre miljön kan behålla den goda energin i kroppen. 

  • Chi ska vara lugn och balanserad.
  • Chi följer alltid formen.
  • Chi ska röra sig som ett stilla flödande vatten.

Chi flödet ska helst röra sig mjukt och harmoniskt. Det finns områden som din inre chi försvagas. Det kan vara platser där chi rusar fram, t ex i draget mellan dörrar och fönster ochi långa passager. Se bilden nedan som visar detta.

Chi-flöde


Vänster: Här står sängen i kraftposition. Man har uppsikt mot dörren och har ryggen mot en stabil sänggavel och vägg. Höger: Här står skrivbordet INTE i kraftposition. Här sitter personen med ryggen mot dörren.

Kraftposition

Om det är möjligt så försök alltid placera dig i kraftposition. Det betyder att du ska sitta eller ligga så att du har ryggen mot en stabil vägg, stöd på sidorna och fri sikt framåt (mot dörren oftast). När du är i kraftposition har du mycket enklare att behålla chi-kraften i din kropp. Sitter du i kraftlös position, som när man sitter med skrivbordet mot väggen eller ryggen mot dörren , sänker man sitt immunförsvar och minskar sin chi energi.

Kraftposition kallas ibland för ”armchair position”. Tänk en fåtölj med hög rygg, armstöd och fotpall.


Yin & Yang

Yin & Yang är krafter som bor i oss och i omgivningen och de försöker hjälpa våra liv att få mer balans och harmoni.

Yin står för de små, mörka och mjuka krafterna, yang står för de stora, tydliga, ljusa och hårda. Yin och yang samspelar med varandra.

Yin

Yang

mjukt hårt
mörkt ljust
stillsamt aktivt
död liv
fuktigt torrt
skugga sol
kallt varmt
kvinnligt manligt

Tai Chi

I inredningen brukar vi använda oss av Yin & Yang för att få balans. Vi behöver både högt – lågt, mörkt – ljust, runt – kantigt och smalt – brett för att få rätt balans tillsammans med de övriga verktygen.

Men även vi själva behöver balansera upp oss. Vi har alla i oss en blandning av energierna yin och yang inom oss. Men ofta har vi ett överslag av det ena eller det andra i vår personlighet. Blir den ena för stark bör vi balansera upp det med den energin vi har för lite av.

Om du har överslag av yin eller yang kan nedan aktiviteter hjälpa dig att komma mer i balans.

Yin aktiviteter: vila, meditera, ta lugna promenader, läsa, yoga, lyssna på avkopplande skön musik, lugna samtal.

Yang aktiviteter: dansa, springa, gå raskt, lyssna på glad musik, träningspass, ha ett socialt umgänge.

Stanna gärna upp lite då och då och fråga dig själv: Vad behöver jag just nu? Oftast handlar det om att skapa balans genom kontraster. Är du för kall vill du ha värme, är du trött vill du sova osv. Men det är ju inte alltid så lätt om det ligger djupare saker inom oss. Om du känner dig svag och orkeslös, är det inte så lätt att ta tag i kontrasterna som innebär styrka och positivitet. Samma sak gäller för de som är stressade och på väg att bli utbrända, att få de att förstå att de ska vila och ta det lugnt.


De fem elementen

De fem elementen inom Feng Shui anses vara byggstenarna i universum. De påverkar oss människor genom färg, form och energifrekvens. Detta kan förklara varför vi mår som vi gör på olika ställen och miljöer bland varierande material, färger och former. Det blir både vackrare och mer harmoniskt om alla element finns representerade i rummet.

”Varför ska man inreda med hjälp av Feng Shuins verktyg?

Studier visar att inredningar som efterliknar naturen och som innehåller de 5 elementen gör oss mer harmoniska. Vilket i sin tur leder till ökat välbefinnande. De 5 elementen utgör basen och hjälper till att skapa balans och harmoni i inredningen.”

Läs mer om de fem elementen »

Fem element

 


Färg

Färger

Vi påverkas av vår omgivning och även av vilka färger vi ser. Dessa påverkar vår livsenergi och får oss att komma in i olika stämningar. Varje färg vibrerar på sin frekvens och tas även in genom huden, alltså inte något vi enbart ser. Så om vi använder färgerna på rätt sätt kan vi få snabba effekter. Vissa färger kan få oss att må dåligt, vissa kan vi längta efter. Här nedan ser du lite kort vad de olika färgerna symboliserar.

Rött; kärlek, passion, värme, mod, styrka, framgång

Orange; gemenskap, livlighet, humor, vänskap, överflöd

Gult: klarsynthet, skärpa, humor, nyfikenhet, snabbhet,

Grönt: balans, ungdomllighet, utveckling, växande, pengar, drömmar

Blått: sanning, intuition, stillhet, auktoritet, lugn, koncentration

Lila: mystik, andlighet, religion, artisteri, konstnärlighet