Blogg

Blogg

Reportage i Hus & Hem

I senaste numret av Hus & Hem (nr6  2019) finns ett trevligt reportage om oss och vår patriciervilla. Här ser ni en del av bilderna och lite till…. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0 kommentarer Dela på:


Nytt inredningsprojekt klart

Innan jul fick jag det roliga uppdraget på Sluta Gräv att hjälpa dem med att ta fram inredning till deras nya kontor i Helsingborg. Deras önskemål var att få till en trivsam och inspirerande arbetsmiljö med en känsla som skulle passa deras företag. Jag använde mig av deras logotype färg som bas men i en mer sober ton (inte knallgult), och valde inredning efter det. Svart blandat med senapsgult, guldtoner och natur blev en fin och behaglig mix.
Jag började med att ta fram en moodboard med idéer och förslag. Denna presenterade jag för företaget och de gillade mina tankar. Sedan var det bara att sätta igång och beställa möbler och inredningsdetaljer utifrån den. Allt tar ju tid och är en process, men så småningom hade vi det mesta på banan. Gardiner och växter kom in på slutet och det är ju verkligen viktiga detaljer i inredningen. Så när dessa också till slut kom på plats blev det genast ännu mer trivsamt. Dessutom dämpar ju gardiner och mattor en del ljud, vilket är en stor fördel på ett kontor.

Stort tack för förtroendet Annica, Håkan och Madde, så kul att få göra detta inredningsjobb hos er!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Så här såg det ut innan Sluta Gräv flyttade in. Med lite ny färg på vissa väggar, nya gardiner, mattor och möbler, då händer det grejer…. 

 

0 kommentarer Dela på:


Moodboard uteplats och veranda

Hej, 

Söndag och sol men ganska kallt även idag. Men senare i veckan kommer äntligen värmen, 16-17 grader och sol ska det bli. Så härligt! 

Vi gjorde vid vår veranda förra sommaren och köpte nya loungemöbler till den och trädgården. Vi är så nöjda med möblerna från Artwood, både klassiskt snygga och sköna. Både loungehörnan nere i trädgården och på verandan är numera favoritplatserna. Vi längtar verkligen efter fint väder nu så att vi kan sitta där och njuta. Men som sagt i veckan ska det ju bli mycket varmare, så det ser vi fram emot. Jag har gjort en moodboard hur jag vill ha det när allt är klart. Det är bara stolar till matbordet som saknas nu. Vi har vita korgstolar idag som vi köpte för 13 år sedan, så de har nog gjort sitt känns det som. Dessa finingar från Artwood är väl super snygga och passar ju perfekt till loungemöblerna. Eller hur? Det kanske blir dessa sen, vi får se….

Ha en fortsatt bra söndag. Nu tänkte jag sy lite…. Vad kan jag inte avslöja nu. 

Kram Annette

 

Soffa, fåtöljer, soffbord, stolar och korgar från Artwood. Matta, grå kuddfodral och grå pläd från Ikea. Mönstrat kuddfodral från HM Home, Matbord i ek som jag målat vitt är från Ilva. Glaskupa från Enkla Ting. Ljusstakar, vet inte. På bilden under har jag istället valt ett runt soffbord VEVI från Brafab, blir lite mjukare med runt och jag kan tänka mig det nere i trädgården.

 

 

 

 

 

0 kommentarer Dela på:


Ayurveda – läran om livet

Jag var på en spännande konsultation förra veckan via telefon.  Jag fick lära mig mer om Ayurveda och tips på vad jag ska tänka på när det kommer till mat, vanor mm.. Med tanke på att jag själv arbetar med Feng Shui, att hjälpa andra att skapa balans i hemmet och på arbetsplatsen, så känns ju detta som Feng Shui för din kropp, din hälsa. Att skapa balans för kropp och välmående.   

Ayurveda betyder läran om livet, och har praktiserats i Indien i över femtusen år. Med hjälp av läran om Ayurveda får vi vägledning för hur vi kan leva varje dag i balans med oss själva.
Ayurveda används fortfarande som folkhälsomedicin i Indien och enligt WHO, Världshälsoorganisationen, anses detta vara ett av de effektivaste sätten att arbeta med folkhälsa, då det alltid inbegriper patienten i sin egen läkeprocess, att patienten lär sig göra sin egen medicin. 

Faktum är att många av oss redan ägnar oss åt ayurveda utan att vi ens har reflekterat över det – vi går på yogaklasser, dricker golden milk och använder meditationsappar samtidigt som vi ständigt är uppkopplade. Som världen ser ut just nu, med all stress och allmänt kaos blir det ännu viktigare för oss att hålla fast vid en dagliga rutin, och skapa en trygghet och ett syfte. Det är väl just därför som yoga och meditation är så stort nu.

Ayurveda – holistisk hälsofilosofi
Mycket grovt förenklat bygger Ayurveda på att allt hänger ihop –kroppen, tanken och naturen. Kroppen består av samma element som naturen, och vi domineras antingen av vata (luft), pitta (eld) eller kapha (vatten). Ett tankesätt som allt mer smyger sig in i den västerländska medicinen.

Inom ayurvedan är man övertygad om att ohälsa beror på obalans i dosha, och genom att komma till rätta med detta läker kroppen sig själv och förebygger nya problem. Men balansen är inte alltid så lätt att hitta, iInte minst i vårt snabba och lite förvirrade samhälle, där vi ofta ägnar sociala medier mer uppmärksamhet än vår kropp och vårt sinne. För hur lyssnar vi på vår kropp när hela tillvaron brusar?
Hur fungerar det?
Kortfattat innebär Ayurveda att lika skapar lika. Inom Feng Shui´n tänker vi så också. Låt säga att vi har stressymptom för att vi har mycket inre eller/och yttre stress, då ökar symptomen ända tills vi skapar dess motsats, i detta fall inre och yttre lugn. Ayurveda vägleder till förståelsen för vad det är som skapar psykisk eller fysisk ohälsa samt hur vi kan balansera dessa med hjälp av olika livsstilsrutiner såsom kost, sömn, meditation, yoga, träning, kunskap, behandlingar och ayurvedisk medicin.

Fördelar med Ayurveda
Ayurveda kan sägas hjälpa oss att öka vårt lyssnande till oss själva där vi successivt bättre kan känna vad vi behöver. Om vi lär oss att förstå vilken psyko-fysiska konstitution vi har så kan vi använda den kunskapen för att inse vad vi behöver göra för att må bra. Det som skapar en persons välmående kan skapa en annan persons ohälsa. Därför finns det en djup kunskap inom Ayurveda om att vi behöver OLIKA saker för att uppnå hälsa och välmående.

Efter att jag fyllt i ett formulär och svarat på ett antal frågor är det tydligt att jag är en vata. Hamnar jag i obalans dras jag in i oro, deppighet och sover dåligt. Jag får veta att jag ska äta värmande mat och dricka varmt vatten med ingefära, inte stressa och inte springa. Istället är lugn yoga och meditation ypperlig aktivitet för mig 

Enligt ayurveda är det främst genom maten som vi kan balansera vår dosha och förebygga sjukdomar. Olika kost för olika dosha, och viktigt är också att poängtera att det inte bara är vad vi äter, utan också hur och när.
Jag läste t.ex om att indiska barn ges en matsked ghee, skirat smör varje dag, för att stärka immunförsvaret och gynna tarmen. 

 

Test – vilken dosha är du?
De flesta av oss har inslag från flera doshor i oss, men en dominerande dosha. Vilken är du?

Vata
Fysik: Blir lätt torr i huden, tunt hår, smal med nätt benstomme, tendens till undervikt, litet huvud med nätta drag, fryser lätt. Vid obalans ont i lederna.
Karaktär: Konstnärlig, entusiastisk, kreativ, social, impulsiv, talar fort, glömsk, shoppar ofta och mycket.
Mentalt: Vid obalans nära till ångest, rädsla och insomnia.

Pitta
Fysik: Blir lätt bränd i solen, rodnande hud, mjukt hår, stabil vikt, värmekänslig, får lätt infektioner. Vid obalans problem med pms eller hudåkommor som eksem och mjäll.
Karaktär: Målinriktad, gott minne, intellektuell, tydlig och ibland kontrollerande. En ledartyp som lätt hamnar i hetsiga diskussioner.
Mentalt: Vid obalans svårkontrollerad ilska och hög stress.

Kapha
Fysik: Oljig hud, tjockt och/ eller lockigt hår som växer fort, buskiga ögonbryn, vackra ögon, stora läppar, kraftiga muskler, går lätt upp i vikt, bra immunförsvar. Vid obalans besvär i luftvägarna.
Karaktär: Bra lyssnare, skapande, omhändertagande och kärleksfull – en bra vän. Kan vara lite långsam och trög.                                                                                Mentalt: Vid obalans risk för depression. Svårt att släppa taget.
En stressad skönhets- och hälsoredaktör finner sitt lugn vid en pool i de indiska bergen. | | Svensk-indiske Janesh Vaidya lär oss att laga mat enligt ayurvedans teorier. | Enligt ayurveda ska du äta rätt mat för just din dosha för att må bra och få mer energi.

Vata-obalans
Tecken på vata-obalans: Rastlöshet, tankspriddhet, leder som knakar, torrhet i hy och hår, förstoppning, ångest och sömnbesvär. När vata är i obalans vill man ofta springa eller jobba snabbt, men i stället behöver man mer en typ av yoga som innehåller flöde, men som inte går för snabbt.
Testa: Hathayoga, yinyoga och mjuk vinyasa passar bra. Vataobalansen behöver fångas upp med flödet och sedan ledas ner mot det som du behöver, nämligen stabilitet och återhämtning.

Pitta-obalans
Tecken på pitta-obalans: Blossande hud, inflammationer, magsår, irritation, huvudvärk och perfektionism. Styr sig vanligen till fysiska yogastilar men behöver arbeta mer med andningen.
Testa: Former som fokuserar på andning och meditation, som anusarayoga, hathayoga och restorative yoga.

Kapha-obalans
Tecken på kapha-obalans: Tunghet, seghet, trötthet, brist på motivation, vätskeöverskott, övervikt och fet hy. Personer i kapha-obalans söker sig ofta till lugna stilar, men behöver mer aktivitet.
Testa: Börja med hathayoga och testa efter hand stilar som arbetar med ljud, rörelse och flöde, som kundaliniyoga. Kapha-obalans mår jättebra av att börja lugnt och sedan arbeta upp emot mer energi.

1. Rutiner är en stor del av ayurvedan. Gör de vardagliga rutinerna till en mysig ritual. En värmande kopp kryddte eller varmt vatten med ingefära. Promenader, yoga eller andra aktiviteter som känns bra för dig.
2. Ät enligt din dosha
”Låt maten vara din medicin”, sa Platon.  Svensk-indiske Janesh Vaidya är något av den moderna ayurvedans superstjärna, och hans vegetariska kokböcker gör det enkelt att balansera kroppens element inifrån. Finns många böcker i ämnet med recept på den mat som passar din dosha.
5. Testa även ashwagandha.

Ashwagandha är en av de viktigaste örterna inom den ayurvediska medicinen där den använts i mer än 4 000 år. Idag vet vi att effekten är ett resultat av att örten påverkar stresshormonet kortisol. 

Här är åtta tillfällen då ashwagandha hjälper enligt ny forskning.
Vardagsstress, Glädje och humör, Sömn, Fokus och koncentration, Sex och lust, Övervikt, träning, Obalans i sköldkörteln. 

Kan kanske vara värt att testa, eller?

Min nya vana att äta havregrynsgröt med sirap, hackat äpple, kanel och mjölk varje morgon och dricka varmt vatten med ingefära känns så bra. Varmt och skönt för magen. Nu dricker jag automatiskt mindre kaffe (jag drack för många koppar innan).     

Tack Ulrika på Be Happy för en givande konsultation.

Önskar dig en fin dag,

Kram Annette

0 kommentarer Dela på:


Moodboard på mitt senaste projekt

Under senaste tiden har jag jobbat med ett kul inredningsuppdrag för ett företag som nyligen flyttade in i nya lokaler. För att hitta en stil valde jag att använda en del av färgvalen som de redan hade, men med en liten touch. Innan hade de mycket svart och vitt och lite gult. Nu ville jag få in deras gula färg som finns i deras logga på fler ställen. Istället för den starka gula färgen använde jag mig av senapsgult, som blir mjukare och lite mer stilfullt. På moodboarden ser ni stilen och de möbler vi valt. För att få en röd tråd har jag valt svart. grått, senapsgult, natur och lite guld överallt, men i olika nyanser. Till vänster på bilden ser ni matplatsens stil. Senapsgula stolar i sammet från Ellos med ett svart bord och matta Lohals från Ikea. För att få matplatsen mysigare och få fler platser, ville jag ha en soffa vid väggen, så denna gråa Elise med runda former från Mio blir det. Gardiner i grått med lite ljusinsläpp blir pricken över i. 

På kontoren har vi valt svarta skrivbord, skrivbordsstol Marcus, svart förvaring Brimnes och en matta i jute Lohals från Ikea. En besöksfåtölj i senapsgul/guld i sammet Sanna från Folkhemmet, som passar perfekt på mattan. Till fåtöljen valde jag sidoborden Kragsta

Jag visar även en moodboard på konferensrummen och gästtoan. Stolar och fåtöljer i grått, Tossberg och Remsta, bord Kragsta och matta Lohals. I det stora konferensrummet använder vi deras ovala svarta bord som de redan hade. PÅ den stora gästtoan har vi valt en svart hylla Vittsjö, med korg Knipsa och handdukar Vikfjärd mm. På väggen hänger svarta tavelramar från Ikea med posters från Desinio. På handfatet ett svart marmorfat med tvålpump och vas från HM home.  

 

 

Jag tänkte visa bilder från kontoret när alla detaljer är på plats. Det saknas lampor, vaser, ljuslyktor mm. Men snart så ska även det vara på plats. 

Önskar er en fin måndag,

Kram Annette

 

0 kommentarer Dela på:


God fortsättning!

Hej och god fortsättning! 

Hoppas ni haft en avkopplande och skön jul-och nyårshelg. Det är ju en mysig tid, men jag tycker det är lika mysigt när helgerna är över och nytt år med nya utmaningar tar fart igen. Har ni några nyårslöften? Själv har jag lovat mig att bli bättre på att göra sånt som jag mår bra och glad av. Ska även bli bättre på att röra mig regelbundet, äta mer grönsaker och frukt och mindre socker och rött kött. Att resa och uppleva roliga saker är också något jag vill göra mer av.

Nyår firade vi i soliga Spanien. Vi var där en dryg vecka och laddade batterierna med promenader, strandhäng i solen, god mat, lite shopping och familjemys. Det var verkligen härliga dagar, så nu är vi laddade för ett grymt 2019. 

 

 

I lä var det riktigt gott i solen….

Barnen badade t.om i havet

  

Lunch på stranden är inte fel…

…och god pasta med musslor på en liten mysig restaurang på kvällen

 

Äventyrsgolf med familjen – här fick både dottern och jag hole in one. 

 

     

Godaste lammkotletterna…

Ett besök i mysiga staden Murcia, 

 

där vi även var inne i den vackra kyrkan. 

En annan dag på en uteservering vid havet…

 

Som sagt, efter ljuvliga dagar med familjen i härligt soligt väder och mysiga kvällar är vi fulladdade med ny energi.

 

0 kommentarer Dela på:


Ett dygn på MJ´s i Malmö

I måndags åkte vi ner till Malmö och bodde på MJ´s, verkligen ett mysigt hotell med det där lilla extra. En go och välkomnande känsla möts vi av redan i foajén. Vackra möbler, fina detaljer och massor med tända ljus.  Här kan vi tänka oss att bo igen. 

 

     

 

 

Rummen är vackra med heltäckningsmatta, har en härlig mix av enfärgat och mönstrat sammet och stor skön säng med fina sängbord och lampor.

 

 

Till och med en gammal telefon blir en vacker inredningsdetalj. 

 

 

Och vackra glas för lite bubbel innan middagen

Restaurangen där vi åt frukost är så fin. De har verkligen lyckats med att få till en utomhuskänsla, som att sitta på en mysig bakgård i Paris eller Rom.   

 

 

 

 

 

0 kommentarer Dela på:


En solig dag i oktober med extra guldkant

Idag efter ett ärende passade vi på att ta en kaffe i solen på mysiga Café Etoile, som även är en kund till oss. Deras fantastiska uteservering är super och har blivit stans ”Place to be”. Efter en stund i solen åkte vi vidare och tyckte det var synd att inte ta vara på denna soliga varma dag. Därför bestämde vi oss för att ta en lunch ute någonstans. Vi äter så sällan ute, så det kändes lyxigt och mysigt. Vi åkte till mysiga Pålsjö krog som både ligger helt magiskt vid stranden och har både vacker inredning och urgod mat.

Så det fick bli en sådan dag, det gäller att passa på när man kan.

Hoppas ni också har möjlighet att njuta av lite sol och värme idag. Värmen ska ju tydligen hålla i sig även över helgen. Helt underbart.

Kram Annette

 

 

0 kommentarer Dela på:


Lite nytt i dotterns rum

Igår kom en leverans från Ikea med två Söderhamn hörnsektioner. Har likadana på vårt kontor som fåtölj och passar perfekt i ett hörn. Den tar inte så stor plats men känns rymlig och mysig att krypa upp i. Ett litet bord bredvid blir både fint och passar till om man vill sitta och kolla på film eller spela datorspel. Det fina lilla bordet med marmorskiva hittade jag här. Nu saknas det bara gardiner, ska försöka hitta grå sammetsgardiner som tar lite av kallraset från väggen nu till vintern (vårt gamla hus blir sååå kallt).  Men jag hoppas att hon kommer att trivas i sin nya mysiga hörna….

Nu ska jag snart hem och fika med barnen. Det är ju så skönt ute att vi kanske t.om kan sitta på verandan.  

Ha en fortsatt fin onsdag.

Kram Annette

 

 

0 kommentarer Dela på:


Hälso boost

Nu börjar hösten och snart kommer även vintern. Där är det bra att ladda kroppen med nyttigheter. Jag gör juice nästan varje dag, det är sååå gott och nyttigt. Idag blev det en juice med morötter, äpplen, apelsin och lime. Den andra gjorde jag med samma men plus rödbetor, ingefära. Ibland lägger jag i lite gurkmeja i min, inte jätte gott men nyttigt och bra för hälsan.

Nu ska jag köra dottern till tennisen.

Ha en fortsatt fin tisdag! 

0 kommentarer Dela på: