Feng Shui i trädgården

Att använda Feng Shui i trädgården fungerar ungefär på samma sätt som inomhus. Vi tittar på energiflöde (chi), de fem elementen, Yin och yang, färger, former och kraftpositioner. 

 

Utanför huset och entrén

Hur ser huset och entrén ut?  Det är ju otroligt viktigt med en välkomnande entré eftersom det är det första vi ser både vi som bor där och våra gäster. Som t.ex ett trasigt staket, en ful brevlåda eller vissna växter känns ju inte så välkomnande precis. Soptunnorna är också en detalj vi bör tänka på, placera dessa undangömda, bygg gärna in dem eller göm bakom buskar så dem inte syns.  

Chi flödet är också viktigt att tänka på. Om man kan undvika en rak lång gång fram till entrén är det bra. Gärna lite svängda former som lättar och bromsar upp chi flödet. Annars kan den raka gången mjukas upp med rabatter eller krukor med växter längs med sidorna, det bromsar också upp det rusande chi flödet. Chi flödet fram till huset tittar vi på först, sedan ser vi hur chi flödet tar sig runt i trädgården.  Små stigar och gångvägar hjälper chi att röra sig på ett harmoniskt sätt. Bra att skapa olika rum i trädgården som blir naturligt. Som jag har nämnt tidigare, tänk på en porlande bäck, så ska chi röra sig även utomhus. Inte fort som ett vattenfall och inte långsamt som ett stillastående vatten. 

 

 

 

   

 

 

Välj gärna runda former blandat med kantiga och högt tillsammans med lågt för att få balans mellan yin & yang, som behövs för att få harmoni. Yin och yang är motsatserna, hårt mot mjukt – rakt mot runt – högt mot lågt – mörkt mot ljust – sol mot skugga. 

Jag själv älskar buxbom i olika former, att blanda runt, kantigt, högt och lågt, så vackert, eller hur?  Bind sedan ihop de olika ”rummen” med hjälp av små gångar.

  

Skapa gärna också spännande passager för att locka chi flödet vidare in i trädgården. Dörrar på glänt eller portar skapar nyfikenhet, vad döljer sig bakom?  

   

 

Utforma de olika rummen efter vilken funktion de ska ha. Ska det vara plats för eftermiddagsfika, lekplats för barnen, sittplats i skuggan? Välj sittplatser med omsorg. När ska sittplatsen användas, ska den ha sol eller skugga? Skapa kraftposition för så många personer som möjligt, det vill säga undvik gärna att placera sittplatserna så att man har ryggen vänd mot öppningen av trädgården (som dörren inomhus). Vi vill ju se trädgården och ingången till tomten. Ha hellre ryggen vänd mot häcken eller muren. 

   

 

CHI höjare

Vatten är en bra chi höjare – det kan vara en damm, fontän eller ett litet fågelbad. Ett stilla porlande vatten är rogivande för själen. Viktigt dock att det placeras rätt, gärna vid entrén. Undvik stillastående vatten, där kan lätt bildas sunkig chi. 

   

 

Belysning

En väl upplyst entré är viktigt, det ska vara lätt och tydligt att hitta entrén på huset även kvällstid. Belys gärna träd och rabatter, ser mysigt och fint ut på kvällen. Även belysning på fasaden är fint, men tänk på att inte ha för mycket, det blir lätt plottrigt.

   

 

 

De fem elementen

En trädgård blir vackrare och mer harmonisk om alla element finns med.  

 

Trä elementet

Gröna färger – alla slags växter – pelarlika former – långa smala saker på höjden             

 

Eld elementet

Den röda färgskalan,  allt ljus, elektriskt, oljelampor, marschaller, eldstäder mm., djur, konst/föremål med djur o människor, triangel-, pyramid- eller konformade saker

 

Jord elementet

Jordfärger – trämöbler, träaltaner, rotting – synlig jord, sand, grus, sten, betong, tegel, keramik – fyrkantiga och liggande rektanglar – tomma ytor

 

Metall elementet

Vitt och färger i pastell – Berg och sten – metallmöbler, staket o andra föremål i metall – cirklar, ovaler och bågar

 

Vatten elementet

Svart, blå och mörka färgtoner – alla vattenarrangemang – reflekterande ytor – glas, kristall, speglar – fria asymmetriska former

 

Så om vi sammanfattar allt så är en trädgård i balans när allt ovan finns representerat i trädgården eller på balkongen. Feng Shui kan användas både i det lilla och det stora.  Ni kommer märka att det känns om balansen inte finns. Om det fattas något av elementen eller om det haltar med yin och yang eller om kraftpositionen är fel – så känns det, det blir inte lika trivsamt. Testa själva så ser ni skillnaden.

Hoppas det har hjälpt och inspirerat er till att ta tag i er trädgård eller balkong nu när ni kanske har mer tid. 

Lycka till och ha en fin vecka,

Kram Annette


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *