De fem elementen

 

De fem elementen inom Feng Shui anses vara byggstenarna i universum. De påverkar oss människor genom färg, form och energifrekvens. Detta kan förklara varför vi mår som vi gör på olika ställen och miljöer bland varierande material, färger och former. Det blir både vackrare och mer harmoniskt om alla element finns representerade i rummet.

”Varför ska man inreda med hjälp av Feng Shuins verktyg?

Studier visar att inredningar som efterliknar naturen och som innehåller de 5 elementen gör oss mer harmoniska. Vilket i sin tur leder till ökat välbefinnande. De 5 elementen utgör basen och hjälper till att skapa balans och harmoni i inredningen.”

De fem elementen är trä, eld, jord, metall och vatten.

Fem element


Trä

Du hittar trä elementet i gröna växter, tyger som är växtbaserade, t ex bomull och linne, tavlor, tapeter och tyger som föreställer växter, blommor och annat organiskt. Även former som liknar pelare, stolpar och ränder. Färger som innehåller träelement är gröna och mellanblågröna toner.

Trä elementets energi rör sig uppåt och utåt. Trä står för öppenhet, expansion, tillväxt och tankar som förvandlas till handling och tålamod.

Eld

Eld är utåtriktad, uttrycksfull och färgrik. Du hittar eld elementet i alla typer av ljus (lampor, levande ljus, eldstäder etc), husdjur, allt som kommer från djur (ben, fjädrar, ull med mera), konst eller prylar som föreställer sol, ljus och eld, trianglar och pyramider. Alla röda toner är färger som innehåller eld.

Eldens energi är livlig och pulserar åt olika håll. Elden förknippas med röda färger och med våra känslor. Eldens kvaliteter är dynamik, energi, entusiasm, kreativitet, självsäkerhet och förmågan att leda människor. För mycket eldenergi kan leda till otålighet, aggression, impulsivitet eller för mycket ambition. För lite eld kan göra att du tappar entusiasm, värme och motivation.

Jord

Jord-elementet hittar du i tegel, kakel, synlig jord, sand, grus, tegel och keramik, konst som visar tomma landskap, öknar och fält, långa tomma ytor, fyrkanter och rektanglar. Färgerna är bruna, gula och jordfärgade toner. Även former räknas, fyrkanter och liggande rektanglar räknas också hit.

Färger: Jordfärger (brunt) och gult, men inte den ”eld” gula färgen.
Material: Trämöbler, träaltaner och rotting.

Jord är en stabil energi som står för mognad. Kan bli stagnerande om man har för mycket. För lite kan leda till att du tappar fotfästet.

Metall

Metallenergi finns i metaller, stenar, oslipade kristaller, konst och föremål av metall, cirklar, ovaler och bågar. Metalliska färger är vitt i alla toner och ljusa pasteller.

Den här energin rör sig inåt och är sammandragande. Symbolen för metall är ett cirkelformat kretslopp. De positiva egenskaperna är koncentration och beslutsamhet. För mycket metallenergi kan leda till en oförmåga att kompromissa och byta riktning i livet. Tvärtom kan leda till svaghet och obeslutsamhet.

Vatten

Vattenenergins färger är mörka, som till exempel mörkblått, mörkgrått och svart, och formerna är oregelbundna. Du hittar vattnets energi i alla arrangemang och konstverk med vatten, reflekterande ytor, kristall, glas och speglar.

Vattenenergin rör sig sakta framåt och står för tystnad och mörker. Vattnet kan ge oss insikter om våra liv. Vattnet stimulerar andlighet, mystik, självkänsla och kontakt med högre makter. För mycket vatten gör att vi inte hittar någon struktur i våra liv. För lite kan göra oss passiva och framkalla ångest och en svårighet att hantera stress.