Advent och bak

Hej alla, 

Tänk fredag igen – och på söndag är det första advent!

Förra söndagen bakade dottern och jag lussekatter, det är nog min favoritkaka nu i adventstid. De blev super saftiga och goda. Receptet kan ni se längst ner i inlägget.

I början av veckan fick jag även upp lite adventspynt hemma. Det blev ett par granar från Ikea, med belysning från Mio köpt förra året. Så fina ljusslingor som både är små kulor men med belysning i. Visst blir det mysigt med alla ljus och adventsljusstakar och slingor nu i mörkret!      Jag köpte några hyacinter också som jag planterade i små krukor, blir så fint och doftar gott sedan också. Kanske blir lite mer växter och kransar till helgen, men först måste adventsljusstaken bli klar, får nog bli ett projekt imorgon.  

Välkommen december – vi är snart redo för julmys!

Önskar er en fin fredag och helg!

 

 

 

 

 

 

 

Mysigt med glögg och nybakade lussebullar framför brasan på kvällen.

 

 

 

 

 

Recept på saftiga lussekatter

ca 40 lussekatter, ca 2 h

Ingredienser
200 g smör, smält
5 dl mjölk
50 g jäst
1 g saffran,  2 msk mörk rom (alt vatten)
1,5-2 dl socker
1 tsk salt
1 ägg
ca 12-15 dl vetemjöl special

Dekor / pensling
1 uppvispat ägg att pensla med,  pärlsocker (russin)

 

Gör så här

1. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölk och värm till fingervarmt (37°C).
2. Smula jästen i en degbunke och häll över degvätskan. Rör tills jästen löst upp sig helt.
3. Stöt saffran med en nypa strösocker i en mortel och rör sedan ner i degvätskan. Tillsätt 2 msk rom.
4. Tillsätt alla övriga ingredienser men portionera i mjölet successivt. (Spar lite till utbakning.)
5. Arbeta degen i ca 5 minuter med degkrokar. Tillsätt mer mjöl om degen är för kladdig.
6. Låt jäsa till dubbel storlek, ca 45 minuter.
7. Ta upp degen på mjölat bakbord och dela upp degen först i två stora delar. Skär sedan lika stora bitar och forma lussekatterna. Rulla till en lång tjock ”mask” och rulla sedan in ändarna åt varsitt håll så att det blir ett ”S”
8. Låt jäsa på en plåt med bakplåtspapper, ca 20-25 min ytterligare.
9. Pensla lussekatterna med uppvispat ägg och strö pärlsocker på, eller tryck ner russin i mitten av varje snurra.
10. Sätt in i ugnen på 175 grader varmluft i 8-10 min.
11. Ta ut och låt svalna.

Tips!
Jag brukar inte låta lussekatterna bli bruna. Jag håller dem gärna ljusa och bara lite gyllene, däför 175 grader i varmluft.
För att hålla dem riktigt saftiga så ta ut dom så fort dom är klara. (Känn på en bulle, känns den ”lätt” är den klar.

 

 


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *